Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

77/2011. (VIII. 3.) VM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában foglalt felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § c) és d) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"6. az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve (1995. február 20.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról, valamint az azt módosító 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK, 2003/114/EK, 2006/52/EK irányelvei, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/69/EU irányelve;"

(2) Az R. 3. § 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"8. a Bizottság 2008/128/EK irányelve (2008. december 22.) az élelmiszerekben használható színezékek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat), valamint az ezt módosító, a Bizottság 2011/3/EU irányelve;"

(3) Az R. 3. § 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"9. a Bizottság 2008/84/EK irányelve (2008. augusztus 27.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat), valamint az azt módosító 2009/10/EK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/67/EU irányelve;"

(4) Az R. 3. § 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"17. az Európai Parlament és a Tanács 2009/32/EK irányelve (2009. április 23.) az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/59/EU irányelve;"

2. § (1) Az R. 5. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az R. 7. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) Az R. 8. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

(4) Az R. 14. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

3. § Hatályát veszti az R.

a) 1. § (2) bekezdésének 25., 26. és 27. pontja,

b) 3. §-ának 27., 28. és 32. pontja,

c) 27-29. melléklete.

4. § (1) Ez a rendelet - a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltéréssel - a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az 1. § (1), (3) és (4) bekezdése, 2. § (1 )-(3) bekezdése, valamint az 1-3. melléklet 2011. szeptember 1-jén lép hatályba.

(3) A 2. § (4) bekezdése és a 4. melléklet 2011. szeptember 15-én lép hatályba.

(4) Ez a rendelet 2011. szeptember 16-án hatályát veszti.

5. § (1) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2010/59/EU irányelve (2010. augusztus 26.) az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2009/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról;

b) a Bizottság 2010/67/EU irányelve (2010. október 20.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 2008/84/EK irányelv módosításáról;

c) a Bizottság 2010/69/EU irányelve (2010. október 22.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 95/2/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv mellékleteinek módosításáról;

d) a Bizottság 2011/3/EU irányelve (2011. január 17.) az élelmiszerekben használható színezékek különleges tisztasági követelményeiről.

(2) Ez a rendelet a Bizottság 2011. január 14-i, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EK rendeletének végrehajtását szolgálja.

Dr. Fazekas Sándor s. k.,

vidékfejlesztési miniszter

1. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez

1. Az R. 5. melléklete C részének az "Előrecsomagolt friss, darált húsok" rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[ÉlelmiszerAdalékanyagMaximális szint]
"Előrecsomagolt, friss, daráltE 261kálium-acetátquantum satis"
húsok
E 262inátrium-acetát
E 262iinátrium-hidrogén-acetát
E 300aszkorbinsav
E 301nátrium-aszkorbát
E 302kalcium-aszkorbát
E 325nátrium-laktát
E 326kálium-laktát
E 330citromsav
E 331nátrium-citrátok
E 332kálium-citrátok
E 333kalcium-citrátok

2. Az R. 5. mellékletének C része a következő rendelkezéssel egészül ki:

[ÉlelmiszerAdalékanyagMaximális szint]
"Ízesítetlen, erjesztett, élőE 406agarquantum satis"
mikroflórájú tejtermékek és
helyettesítő termékek
kevesebb mint
20% zsírtartalommal
E 407karragén (gyöngyzuzmó)
E 410szentjánoskenyérmag-liszt
E 412guargumi (guargyanta)
E 415xantángumi (xantángyanta)
E 440pektinek
E 460cellulóz
E 466karboxi-metil-cellulóz
E 471zsírsavak mono- és digliceridjei
E 1404oxidált keményítő
E 1410monokeményítő-foszfát
E 1412dikeményítő-foszfát
E 1413foszforilezett
dikeményítő-foszfát
E 1414acetilezett dikeményítő-foszfát
E 1420acetilezett keményítő
E 1422acetilezett dikeményítő-adipát
E 1440hidroxil-propil-keményítő
[ÉlelmiszerAdalékanyagMaximális szint]
E 1442hidroxil-propil-dikeményítő-
foszfát
E 1450keményítő-nátrium-oktenil
szukcinát
E 1451acetilezett oxidált keményítő

3. Az R. 5. melléklet D része I. pontjának második táblázata a következő rendelkezéssel egészül ki:

[ÉlelmiszerMaximális szint, mg/kg vagy mg/l
SABAPHBSA+BASA+PHBSA+BA+PHB]
"Algaalapú, halanalógok1000500
0,5%-nál több hozzáadott
erjeszthető cukrokat és/vagy
gyümölcslevet vagy
gyümölcs-sűrítményt tartalmazó
hordós sör
200200400
Hámozatlan friss citrus gyümölcsök
(csak felületi kezelés)
20
A-vitamint, valamint A- és D-vitamin
keverékét tartalmazó szilárd
étrend-kiegészítők a 37/2004.
(IV. 26.) ESZCSM rendelet szerint
1000 a fogyasz-
tásra kész
termé-
kekben"

4. Az R. 5. melléklet D része II. pontjának második táblázata a következő rendelkezéssel egészül ki:

[ÉlelmiszerMaximális szint,
mg/kg vagy mg/l, SO2-ben kifejezve]
"Áfonya (csak Vaccinium corymbosum)10
Fahéj (csak Cinnamomum zeylanicum)150"

5. Az R. 5. melléklet D része a III. pontjának az E 234 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 234nizin(1)Búzadara- és tápióka-pudingok és hasonló
termékek
3 mg/kg
Érlelt sajtok és ömlesztett sajtok12,5 mg/kg
Clotted cream10 mg/kg
Mascarpone10 mg/kg
Pasztőrözött folyékony tojás (tojás-fehérje,
tojássárgája vagy egész tojás)
6,25 mg/l

(1) Ezen anyag bizonyos sajtokban az érési folyamat következtében természetesen is jelen lehet."

6. Az R. 5. melléklet D része III. pontjának az E 242 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 242dimetil-dikarbonátAlkoholmentes ízesített italok250 mg/l beadagolt
mennyiség, maradék
nem mutatható ki
Alkoholmentes bor
Folyékony teakon-centrátum
[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
Almabor, körtebor és gyümölcsborok250 mg/l beadagolt
mennyiség, maradék
nem mutatható ki"
Csökkentett alkoholtartalmú bor
Boralapú italok és az 1601/91/EGK
rendeletben meghatározott termékek

7. Az R. 5. melléklet D része III. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 392rozmaringkivonatokNem hőkezelt élelmiszerekhez használt
növényi olajok (szűz olajok és olívaolajok
kivételével) valamint zsírok, ha többszörösen
telítetlen zsírsav tartalmuk a teljes zsírsav
tartalom 15 tömegszázalékánál nagyobb
30 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyisége)
Zsírtartalomra
számítva
Halolajok és alga-olajok50 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyisége)
Zsírtartalomra
számítva
Sertészsír, marha-, baromfi-, birka-,
sertészsíradékok
Zsírok és olajok hőkezelt élelmiszerek ipari
előállításához
Sütőolaj és sütőzsír, az olívaolaj és az
olívapogácsaolaj kivételével
Gabona-, burgonya- vagy keményítő alapú
snackek
Mártások100 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyisége)
Zsírtartalomra
számítva
Finom pékáruk200 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyisége)
Zsírtartalomra
számítva
A 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendeletben400 mg/kg
meghatározott étrendkiegészítők(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyiségében
kifejezve)
[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
Szárított burgonya200 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyiségében
kifejezve)
Tojástermékek
Rágógumi
Tejpor italautomatához200 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyisége)
Zsírtartalomra
számítva
Fűszerek és ételízesítők
Feldolgozott diófélék
Leves- és erőlevesporok50 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyiségében
kifejezve)
Szárított hús150 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyiségében
kifejezve)
Hús- és haltermékek a szárított hús és150 mg/kg
szárított kolbász kivételével(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyisége)
Zsírtartalomra
számítva
Szárított kolbász100 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyiségében
kifejezve)
Aromák1000 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyiségében
kifejezve)
Tejpor fagylalt készítéséhez30 mg/kg
(a karnoszol és
karnoszolsav
együttes
mennyiségében
kifejezve)"

8. Az R. 5. melléklet E részének az E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 és E 452 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
A következő élelmiszerekben az E 338 foszforsav, az E 339, E 340,
E 341, E 343, E 450, E 451, E 452 foszfátok, egyedileg vagy keverten
használhatók (P2O5-ben kifejezve).
"E 338foszforsavÜdítőitalok700 mg/l
Sterilezett és UHT-kezelt tej1 g/l
Kandírozott gyümölcsök800 mg/kg
Gyümölcs készítmények800 mg/kg
E 339nátrium-foszfátokRészlegesen dehidratált tej, 28% alatti1 g/kg
szárazanyag-tartalommal
a) nátrium-Részlegesen dehidratált tej, 28% feletti1,5 g/kg
dihidrogén-foszfátszárazanyag-tartalommal
b) dinátrium-Tejpor és sovány tejpor2,5 g/kg
hidrogén-foszfát
c) trinátrium-foszfátPasztőrözött, sterilezett és UHT-kezelt tejszín5 g/kg
Tejszínhab és növényi zsíranalógok5 g/kg
Nyers sajt (kivéve a Mozzarellát)2 g/kg
E 340kálium-foszfátokÖmlesztett sajtok és feldolgozott20 g/kg
sajtanalógok
a) kálium-Húskészítmények5 g/kg
dihidrogén-foszfát
b) dikálium-Sportitalok és ásványi anyaggal dúsított0,5 g/l
hidrogén-foszfátpalackozott vizek
c) trikálium-foszfátSzilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.)GMP
ESZCSM rendelet szerint
Só és sóhelyettesítők10 g/kg
Növényifehérjeitalok20 g/l
Tejsavófehérjét tartalmazó sportitalok4 g/kg
E 341kalcium-foszfátokItalfehérítők30 g/kg
a) kalcium-Italfehérítők árusító automatákhoz50 g/kg
hidrogén-foszfát
b) dikalcium-foszfátFagyasztott állapotban fogyasztandó1 g/kg
készítmények (például fagylaltok,
jégkrémek)
c) trikalcium-foszfátDesszertek3 g/kg
Desszertporok7 g/kg
E 343magnézium-Finom pékáruk, sütemények, tartós lisztes20 g/kg
foszfátokkészítmények
a) mono-Liszt2,5 g/kg
magnézium-foszfát
b) dimagnézium-Liszt, sütéskész (sütőportartalmú)20 g/kg
foszfátSoda bread20 g/kg
Tojáslé (fehérje, sárgája vagy egész)10 g/kg
[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
E 450difoszfátokMártások, szószok5 g/kg
a) dinátrium-difoszfátLevesek és erőleves, levesalapok3 g/kg
b) trinátrium-Instant tea és instant2 g/l
difoszfátgyógynövény-kivonatok, főzetek
c) tetranátrium-RágógumiGMP
difoszfát
d) tetrakálium-Szárított, porított élelmiszerek10 g/kg
difoszfát
e) dikalcium-difoszfátTejalapú csokoládé és malátaitalok2 g/l
f) kalcium-Szeszesitalok (kivéve a bort és a sört)1 g/l
dihidrogén-difoszfátReggeli-cereáliatermékek5 g/kg
Snackek5 g/kg
E 451trifoszfátokSurimi1 g/kg
Hal- és rákkrémek5 g/kg
a) pentanátrium-Öntetek (palacsinta-szirupok, ízesített3 g/kg
trifoszfátszörpök tejturmixokhoz és fagylaltokhoz;
hasonló termékek)
b) pentakálium-Különleges táplálkozási célokra készített5 g/kg
trifoszfátélelmiszerek
Hús- és zöldségtermékek bevonatai4 g/kg
E 452polifoszfátokCukorkák5 g/kg
a) nátrium-polifoszfátPorcukor10 g/kg
b) kálium-polifoszfátMetélt tészták2 g/kg
c) nátrium-Folyékony tészták12 g/kg
kalcium- polifoszfát
d) kalcium-polifoszfátNyers halfilék, fagyasztva és gyorsfagyasztva5 g/kg
Nyers és feldolgozott, fagyasztott és5 g/kg
gyorsfagyasztott csiga- és rák-termékek
Feldolgozott burgonyatermékek (beleértve5 g/kg
a fagyasztott, gyorsfagyasztott, hűtött vagy
szárított termékeket) elősütött fagyasztott
és mélyhűtött burgonya
Kenhető zsírok a vaj kivételével5 g/kg
Savanyú tejszínvaj2 g/kg
Rákkonzervek1 g/kg
Vízalapú emulziók sütőformák kenésére30 g/kg
Kávé alapú italok automatákhoz2 g/kg
Aromák40 g/kg"

9. Az R. 5. mellékletének E része a következő E 427 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 427kassziagumiFagyasztott állapotban fogyasztandó
készítmények (például fagylaltok,
jégkrémek)
2 500 mg/kg
Fermentált tejtermékek a nem fermentált,
ízesítetlen élő mikroflórájú tejtermékek
kivételével
Tejalapú desszertek és hasonló termékek
Töltelék, öntet vagy bevonat finom
pékárukhoz és desszertekhez
Ömlesztett sajt
Szószok és salátaöntetek
Leves- és erőlevesporok
Hőkezelt húskészítmények1 500 mg/kg"

10. Az R. 5. melléklete E részének az E 901, E 902 és E 904 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
Aromák10 mg/kg
"E 901fehér és sárgaCsak fényezőanyagként a következőkre:GMP
E 902
E 904
méhviasz
kandelillaviasz
sellakk
- Édességek (beleértve a csokoládét)
- Kisméretű finom pékáruk, sütemények,
tartós lisztes készítmények csokoládé-
bevonattal
- Snackek
- Dió, mogyoró
- Babkávé
- Jégkrémet tartalmazó, előrecsomagoltquantum satis
ostyák (csak az E 901 esetében)
Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.)GMP
ESZCSM rendelet szerint
Friss citrusgyümölcsök, dinnye, alma, körte,GMP
őszibarack és ananász (csak
felületkezelésére)
Aromák alkoholmentes ízesített italokban0,2 g/kg az ízesített
(csak az E 901 esetében)italokban"

11. Az R. 5. mellékletének E része a következő E 961 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 961neotámVízalapú ízesített italok, csökkentett
energiatartalommal vagy hozzáadott cukor
nélkül
2 mg/l ízfokozóként
Tej- és tejszármazék-alapú, vagy
gyümölcsléalapú italok, csökkentett
energiatartalommal vagy hozzáadott cukor
nélkül
2 mg/l ízfokozóként
"Snackek" meghatározott ízesítésű,
közvetlenül fogyasztható, előre csomagolt,
száraz, fűszeres, keményítőt tartalmazó
termékek és bevonattal ellátott diófélék
2 mg/kg
ízfokozóként
Keményítőalapú édesség, csökkentett
energiatartalommal vagy hozzáadott cukor
nélkül
3 mg/kg
ízfokozóként
Leheletfrissítő cukorkák, hozzáadott cukor
nélkül
3 mg/kg
ízfokozóként
Erősen ízesített frissítő torokpasztillák,
hozzáadott cukor nélkül
3 mg/kg
ízfokozóként
Rágógumi, hozzáadott cukor nélkül3 mg/kg
ízfokozóként
Csökkentett energiatartalmú dzsem, zselé és
gyümölcsíz
2 mg/kg
ízfokozóként
Mártások2 mg/kg
ízfokozóként
Folyékony étrendkiegészítők a 37/2004.
(IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása
szerint
2 mg/kg
ízfokozóként
Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.)
ESZCSM rendelet meghatározása szerint
2 mg/kg
ízfokozóként
[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
Vitamin- és/vagy ásványianyag-alapú,
szirupszerű vagy nem rágótabletta formájú
étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.)
ESZCSM rendelet meghatározása szerint
2 mg/kg
ízfokozóként"

12. Az R. 5. mellékletének E része a következő E 1203 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 1203polivinil-alkoholKapszula és tabletta formájú18 g/kg"
étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.)
ESZCSM rendelet meghatározása szerint

13. Az R. 5. melléklete E részének az E 1505 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 1505trietil-citrátKapszula és tabletta formájú
étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.)
ESZCSM rendelet meghatározása szerint.
3,5 g/kg
Szárított tojásfehérjequantum satis"

14. Az R. 5. mellékletének E része a következő E 1452 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 1521polietilén-glikolKapszula és tabletta formájú10 g/kg"
étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.)
ESZCSM rendelet meghatározása szerint.

15. Az R. 5. melléklete F részének a "polietilén-glikol 6000" adalékanyagra vonatkozó sora helyébe a következő rendelkezés lép:

[E számNévFelhasználási korlátozások]
"E 1521polietilén-glikolédesítőszerek"

16. Az R. 5. mellékletének G része III. pontja a következő E 920 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:

[E számNévÉlelmiszerMaximális szint]
"E 920L-ciszteinCsecsemőknek és kisgyermekeknek szánt
kekszek
1 g/kg"

2. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez

Az R. 7. mellékletének az E 160d LIKOPIN adalékanyagra vonatkozó szövegrész helyébe a következő szöveg lép:

"E 160 D LIKOPIN
i. szintetikus likopin
SzinonimákKémiai szintézisből származó likopin
MeghatározásA szintetikus likopin a likopinok geometriai izomerjeinek elegye,
előállítása pedig az élelmiszerekben használt más karotenoidok
előállításához szokásosan használt szintetikus intermedierek
Wittig-kondenzációjával történik. A szintetikus likopin főképp
likopinok all-transz-izomerjéből, 5-cisz-izomerjéből és egyéb kisebb
mennyiségben előforduló izomerekből áll. Az élelmiszerekbe szánt
kereskedelmi likopinkészítmények étkezési olajokkal készült
szuszpenziók vagy vízben diszpergálható, illetve oldható porok.
Színindexszám75125
EINECS207-949-1
Kémiai névFVF-karotin, all-transz-likopin, (all-E)-likopin,
(all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil-
dotriakonta-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén
ÖsszegképletC40H56
Molekulasúly536,85
VizsgálatAz összes likopin legalább 96%-a (az all-transz-likopin legalább
70%-a) E1 cm 1% 3 450, 465-475 nm-en hexánban mérve
(100%-osan tiszta all-transz-likopinhoz)
LeírásVörös színű kristályos por
Azonosítás
SpektrofotometriaHexánban oldva az adszorpció maximumértéke kb. 470 nm-en van
Karotenoidok vizsgálataA minta oldata acetonban a nátrium-nitrit 5%-os oldata és az 1N-os
kénsav egymás utáni hozzáadását követően elveszíti a színét
OldhatóságVízben nem oldódik, kloroformban szabadon oldódik
Az 1%-os oldat tulajdonságaiAz oldat tiszta, és intenzív narancsvörös színe van
kloroformban
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 0,5% (40 °C, 4 óra 20 Hgmm nyomáson)
Apo-12'-likopenalLegfeljebb 0,15%
Trifenil-foszfin-oxidLegfeljebb 0,01%
OldószermaradékokMetanol legfeljebb 200 mg/kg Hexán, Propán-2-ol: külön-külön
legfeljebb 10 mg/kg. Diklór-metán: legfeljebb 10 mg/kg (kizárólag
kereskedelmi készítményekben)
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg
ii. piros paradicsomból
SzinonimákNatural Yellow 27
MeghatározásA likopint a természetes piros paradicsomból (Lycopersicon
esculentum L.) oldószeres extrakcióval, az oldószer eltávolítása után
nyerik. Az extrakcióhoz csak a következő oldószereket lehet
használni: szén-dioxid, etil-acetát, aceton, propán-2-ol, metanol,
etanol és hexán. A paradicsom fő színanyaga a likopin; kisebb
mennyiségben egyéb karotinoid-pigmenteket is tartalmazhat.
Az egyéb színes pigmenteken kívül a termék a paradicsomban
természetes módon előforduló olajokat, zsírokat, viaszokat és
ízanyagokat is tartalmazhat.
Színindexszám75125
EINECS207-949-1
Kémiai névΨΨ-karotin, all-transz-likopin, (all-E)-likopin,
(all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil-
dotriakonta-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén
ÖsszegképletC40H56
Molekulasúly536,85
VizsgálatE1 cm 1% 3 450, 465-475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta
all-transz-likoponhoz) Az összes színezőanyag legalább 5%.
LeírásSötétpiros színű, sűrű folyadék
Azonosítás
SpektrofotometriaA maximuma hexánban mérve kb. 472 nm-en van
Tisztaság
OldószermaradékokPropán-2-ol Hexán Aceton Etanol Metanol Etil-acetát Legfeljebb
50 mg/kg, összesen vagy külön-külön
SzulfáthamuLegfeljebb 1%
HiganyLegfeljebb 1 mg/kg
KadmiumLegfeljebb 1 mg/kg
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg
ÓlomLegfeljebb 2 mg/kg
iii. Blakeslea trisporából származó
SzinonimákNatural Yellow 27
MeghatározásA Blakeslea trisporából származó likopint fungális biomasszából
nyerik, és kristályosítással, valamint szűréssel tisztítják. Főképp
likopinok all-transz-izomerjeiből áll. Kisebb mennyiségben egyéb
karotinoidokat is tartalmaz. Előállításakor oldószereként kizárólag
izopropanolt és izobutil-acetátot alkalmaznak. Az élelmiszerekbe
szánt kereskedelmi likopinkészítmények étkezési olajokkal készült
szuszpenziók vagy vízben diszpergálható, illetve oldható porok.
Színindexszám75125
EINECS207-949-1
Kémiai névΨ, Ψ -karotin, all-transz-likopin, (all-E)-likopin,
(all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil-dotriakonta-
2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén
ÖsszegképletC40H56
Molekulasúly536,85
VizsgálatAz összes likopin legalább 95%-a és az összes színezőanyag
all-transz-likopinjának legalább 90%-a E1 cm 1% 3 450, 465-475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta all-transz-likopinhoz)
LeírásVörös színű kristályos por
Azonosítás
SpektrofotometriaHexánban oldva az adszorpció maximumértéke kb. 470 nm-en van
Karotenoidok vizsgálataA minta oldata acetonban a nátrium-nitrit 5%-os és a kénsav 1N-os
oldatának egymás utáni hozzáadását követően elveszíti a színét
OldhatóságVízben nem oldódik, kloroformban szabadon oldódik
Az 1%-os oldat tulajdonságaiAz oldat tiszta, és intenzív narancsvörös színe van
kloroformban
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 0,5% (40 °C, 4 óra 20 Hgmm nyomáson)
Egyéb karotinoidokLegfeljebb 5%
OldószermaradékokPropán-2-ol: legfeljebb 0,1% Izobutil-acetát: legfeljebb 1,0%
Diklór-metán: legfeljebb 10 mg/kg (kizárólag kereskedelmi
készítményekben)
SzulfáthamuLegfeljebb 0,3%
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg"

3. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez

1. Az R. 8. melléklete E 290 SZÉN-DIOXID szakaszának "Olaj" sora helyébe a következő rendelkezés lép:

"OlajLegfeljebb 5 mg/kg"

2. Az R. 8. melléklete a következő E 392 ROZMARINGKIVONATOK szakasszal egészül ki:

"E 392 ROZMARINGKIVONATOK
SzinonimaRozmaringlevél-kivonat (antioxidáns)
MeghatározásA rozmaringkivonatok számos összetevőt tartalmaznak, amelyek
antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően
a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz
tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok
triterpéneket és szerves oldószerből kivonható anyagokat is
tartalmazhatnak, melyek pontos meghatározását a következő
előírás tartalmazza.
Einecs283-291-9
Kémiai névRozmaringkivonat (Rosmarinus officinalis)
LeírásA rozmaringlevél kivonat antioxidánst a Rosmarinus officinalis
leveleiből vonják ki élelmiszerekhez engedélyezett oldószerekkel.
A kivonatokat ezt követően színteleníthetik és szagtalaníthatják.
A kivonatok standardizálhatók.
Azonosítás
Antioxidáns referencia-vegyületek:Karnozolsav (C20H28O4) és karnozol (C20H26O4)
fenolos diterpének(amelyek az összes fenolos diterpén legalább 90%-át teszik ki)
Legfontosabb illékony referencia anyagokBorneol, bornil-acetát, kámfor, 1,8-cineol, verbenon
Sűrűség>0.25 g/ml
OldhatóságVízben nem oldódik
Tisztaság
Szárítási veszteség5%
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg
ÓlomLegfeljebb 2 mg/kg

1 - Szárított rozmaringlevélből acetonos extrakcióval előállított rozmaringkivonatok.

LeírásA rozmaringkivonatokat szárított rozmaringlevélből acetonos
extrakcióval, szűréssel, tisztítással és az oldószer elpárologtatásával
állítják elő, majd szárítással és szitálással egy finom port vagy
folyadékot nyernek.
Azonosítás
Antioxidáns referencia vegyület tartalom≥10% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban- kifejezve
Antioxidáns/illóanyag aránya(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a)
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)*
≥15
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás -
tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke)
Oldószer maradékAceton legfeljebb 500 mg/kg

2 - Szárított rozmaringlevélből szuperkritikus széndioxid-extrakcióval előállított rozmaringkivonatok.

Rozmaringkivonatot szárított rozmaringlevélből állítják elő, kis mennyiségű etanol hordozót tartalmazó szuperkritikus széndioxidos extrakció útján.

Azonosítás
Az antioxidáns referencia-vegyület tartalom≥13% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve
Antioxidáns/illóanyag arány(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a)
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)*
≥15
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás -
tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke)
OldószermaradékEtanol: legfeljebb 2%

3 - Szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból előállított rozmaringkivonatok

Rozmaringkivonatok, amelyeket szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból állítanak elő. A kivonatokat tovább tisztíthatják, például aktívszenes és/vagy molekuláris desztillációval. A kivonatok arra alkalmas és engedélyezett hordozókban szuszpendálhatók vagy porlasztva-száríthatók.

Azonosítás
Az antioxidáns referencia vegyület≥5% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve
tartalom
Antioxidáns/illóanyag arány(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a)
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)*
≥15
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás -
tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke)
OldószermaradékEtanol: legfeljebb 500 mg/kg

4 - Két lépéses, hexános és etanolos extrakcióval kinyert, színtelenített és szagtalanított rozmaringkivonatok.

Rozmaringkivonatok, amelyeket, szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból állítanak elő hexános extrakcióval. A kivonatot tovább tisztíthatják, például aktívszenes és/vagy molekuláris desztillációval. Arra megfelelő és engedélyezett hordozókba szuszpendált állapotban, vagy porlasztva-szárított formában lehetnek.

Azonosítás
Az antioxidáns referencia vegyület≥5% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve
tartalom
Antioxidáns/illóanyag arány(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a)
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)*
≥15
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás -
tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke)
OldószermaradékHexán: legfeljebb 25 mg/kg
Etanol: legfeljebb 500 mg/kg"

3. Az R. 8. melléklete E 426 SZÓJA-HEMICELLULÓZ szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:

"E426 SZOJA-HEMICELLULOZ
Szinonimák
MeghatározásA szója-hemicellulóz finomított, vízben oldódó poliszacharid,
melyet a természetes szójabab rostból nyernek forró vizes
extrakcióval. Etano-lon kívül más szerves kicsapószer nem
használható.
Kémiai névVízben oldódó szója-poliszIcharidok.
Vízben oldódó szójarost.
TartalomLegalább 74% szénhidrát.
LeírásSzabadon ömlő, fehér vagy sárgásfehér por.
Azonosítás
A. OldhatóságForró és hideg vízben oldódik gélképződés nélkül.
1%-os oldat pH-értéke5,5 ± 1,5
B. 10%-os oldat viszkozitásaLegfeljebb 200 mPa.s.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 7% (105 °C, 4 óra).
FehérjeLegfeljebb 14%.
Összes hamuLegfeljebb 9,5% (600 °C, 4 óra).
ArzénLegfeljebb 2 mg/kg.
ÓlomLegfeljebb 5 mg/kg.
HiganyLegfeljebb 1 mg/kg.
KadmiumLegfeljebb 1 mg/kg.
Normál csíraszámLegfeljebb 3000 telepképző egység/gramm.
Élesztő és penészgombákLegfeljebb 100 telepképző egység/gramm.
E. coliNincs jelen 10 g-ban.
EtanolLegfeljebb 2%"

4. Az R. 8. melléklete a következő E 427 KASSZIA-GUMI szakasszal egészül ki:

"E 427 KASSZIA-GUMI
Szinonimák
MeghatározásA kasszia-gumi a - 0,05%-nál kevesebb Cassia occidentalis-t
tartalmazó - Cassia tora és Cassia obtusifoli (Leguminosae) magvak
tisztított endospremájának őrleménye. Elsősorban nagy
molekulatömegű, fő komponensként egymáshoz (1,6)-a-kötésekkel
kapcsolódó (1,4)-p-D-mannopiranóz-egységeknek
a-D-galaktopiranóz egységekkel alkotott lineáris láncából álló
poliszacharidok alkotják. A mannózok galaktózokhoz viszonyított
aránya 5:1.
Az előállítás során a magvakat hántolják és termomechanikai
kezeléssel csírátlanítják, majd megőrlik és megtisztítják az
endospermát. Az őrölt endospermát izopropanolos extrakcióval
tovább tisztítják.
TartalomLegalább 75% galaktomannán
LeírásHalványsárgától piszkos-fehérig terjedő színű, szagtalan por.
Azonosítás
OldhatóságEtanolban nem oldódik. Hideg vízben jól diszpergálódik, kolloid
oldatot képezve.
Gél-képződés boráttalA minta vizes diszperziójához megfelelő nátrium-borát tesztoldatot
(TS) adva a pH 9 fölé emelésekor gél képződik.
Gélképződés xantán-gumivalKimérünk a próbából 1,5 g-ot és 1,5 g xantán-gumit, majd
összekeverjük. A keveréket gyors keverés mellett egy 400 ml-es
főzőpohárban lévő 300 ml 80 °C-os vízhez adjuk. Addig keverjük,
amíg a keverék fel nem oldódik, majd a feloldódást követően
további harminc percen át keverjük (a hőmérsékletet 60 °C felett
tartva a keverési művelet közben). Abbahagyjuk a keverést és
hagyjuk a keveréket legalább 2 órán keresztül szobahőmérsékletre
hűlni.
Miután a hőmérséklet 40 °C alá süllyed, egy szilárd, viszkoelasztikus
gél képződik; ilyen gél egy hasonló módon készített, 1%-os,
kizárólag kasszia-gumiból vagy xantán-gumiból álló
kontroll-oldatban nem képződik.
ViszkozitásKevesebb mint 500 mPa.s (25 °C, 2 óra, 1%-os oldat),
ami 200 000-300 000 D átlagos molekulatömegnek felel meg.
Tisztaság
Savban oldhatatlan anyagLegfeljebb 2,0%
pH5,5-8 (1%-os vizes oldat)
Nyers zsírLegfeljebb 1%
FehérjékLegfeljebb 7%
Összes hamuLegfeljebb 1,2%
Szárítási veszteségLegfeljebb 12% (5 óra, 105 °C)
Összes antrakinonLegfeljebb 0,5 mg/kg (kimutatási határ)
OldószermaradékokLegfeljebb 750 mg/kg izopropil-alkohol
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg
Mikrobiológiai követelmények
Összes élőcsíra-számLegfeljebb 5000 telepképző egység/gramm
Élesztők és penészgombákLegfeljebb 100 telepképző egység/gramm
Salmonella sppNincs jelen 25 g-ban
E ColiNincs jelen 1 g-ban"

5. Az R. 8. melléklete E 463 HIDROXIPROPIL-CELLULÓZ szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:

"E463 HIDROXIPROPIL-CELLULÓZ
SzinonimákCellulóz-hidroxipropil-éter
MeghatározásA hidroxipropil-cellulóz rostos növények természetes törzseiből
közvetlenül nyert és hidroxipropilcsoportokkal részlegesen
éterezett cellulóz.
Kémiai névA cellulóz hidroxipropilétere
ÖsszegképletA polimer szubsztituált anhidroglükózegységeket tartalmaz
a következő általános képletnek megfelelően:
C6H7O2 (OR1) (OR2) (OR3), ahol R1, R2, R3 a következők egyike lehet:
- H
- CH2CHOHCH3
- CH2CHO(CH2CHOHCH3) CH3
- CH2CHO[CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3]CH3
MolekulatömegKörülbelül 30 000-től 1 000 000-ig.
TartalomLegfeljebb 80,5% hidroxipropil-csoport (-OCH2CHOHCH3) tartalom,
ami szárazanyagra számítva glukóz-anhidrid egységenként
legfeljebb 4,6 hidroxipropil-csoporttal egyenértékű.
LeírásEnyhén higroszkópos, fehér vagy világossárgás, világosszürkés,
szagtalan, íztelen granulált vagy rostos por.
Azonosítás
A OldhatóságVízben duzzadva tiszta vagy opalizáló, viszkózus, kolloidális oldatot
képez. Oldódik etanolban. Nem oldódik éterben.
B GázkromatográfiaA szubsztituensek gázkromatográfiás meghatározása.
Tisztaság
Szárítási veszteségLegfeljebb 10% (105 °C, 3 óra)
SzulfáthamuLegfeljebb 0,5%, 800±25 °C-on meghatározva
Az 1%-os kolloidális oldat pH-jaLegalább 5,0 és legfeljebb 8,0
PropilénklórhidrinLegfeljebb 0,1 mg/kg
ArzénLegfeljebb 3 mg/kg
ÓlomLegfeljebb 5 mg/kg
HiganyLegfeljebb 1 mg/kg
KadmiumLegfeljebb 1 mg/kg
Nehézfémek (ólomban kifejezve)Legfeljebb 20 mg/kg"

6. Az R. 8. melléklete E 949 hidrogén szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:

"E 949 HIDROGÉN
Meghatározás
Kémiai névHidrogén
Einecs215-605-7
ÖsszegképletH2
Molekulatömeg2
TartalomLegalább 99,9%
LeírásSzíntelen, szagtalan, nagyon gyúlékony gáz.
Tisztaság
VízLegfeljebb 0,005% (v/v).
OxigénLegfeljebb 0,001% (v/v).
NitrogénLegfeljebb 0,07% (v/v)."

7. Az R. 8. melléklete a következő E 1203 POLI(VINIL-ALKOHOL) szakasszal egészül ki:

"E 1203 POLI(VINIL-ALKOHOL)
SzinonimákVinil-alkohol polimer, PVOH
LeírásA poli(vinil-alkohol) egy szintektikus gyanta, melyet a vinil-acetát
polimerizációjával állítanak elő, majd az észtert alkáli katalizátor
jelenlétében részlegesen hidrolizálják. A termék fizikai jellemzői
a polimerizáció és a hidrolízis mértékétől függnek.
Kémiai névEténol homopolimer
Összegképlet(C2H3OR)n ahol R = H vagy COCH3
LeírásÍztelen, szagtalan, átlátszó, fehér vagy krémszínű szemcsés por.
Azonosítás
OldhatóságVízben oldódik; etanolban nehezen oldódik.
Kicsapási reakcióFeloldunk 0,25 g mintát 5 ml vízben melegítés mellett, majd
szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. Az oldathoz 10 ml etanolt
hozzáadva egy fehér, zavaros vagy pelyhes csapadékot kapunk.
SzínreakcióFeloldunk 0,01 g mintát 100 ml vízben melegítés mellett, majd
szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. Kék szín képződik, ha (5 ml
oldathoz) egy csepp jód tesztoldatot (TS) és pár csepp bórsavas
oldatot adunk.
Feloldunk 0,5 g mintát 10 ml vízben melegítés mellett, majd
szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. 5 ml oldathoz egy csepp jód
TS-t adva sötétvörös szín képződik.
Viszkozitás4,8-5,8 mPa.s (4%-os oldat 20 °C-on), ami 26 000-30 000 D átlagos
molekulatömegnek felel meg.
Tisztaság
Vízben oldhatatlan részLegfeljebb 0,1%
Észter szám125 és 153 mg KOH/g között
Hidrolízis mértéke86,5-89,0%
SavfokLegfeljebb 3,0
OldószermaradékokLegfeljebb 1,0% metanol, 1,0% metil-acetát
pH5,0-6,5 (4%-os oldat)
Szárítási veszteségLegfeljebb 5,0% (105 °C, 3 óra)
Izzítási maradékLegfeljebb 1,0%
ÓlomLegfeljebb 2,0 mg/kg"

8. Az R. 8. melléklete a következő E 1521 POLIETILÉN-GLIKOLOK szakasszal egészül ki:

"E 1521 POLIETILÉN-GLIKOLOK
SzinonimákPEG, makrogol, Polietilén-oxid
MeghatározásEtilén-oxid és víz addíciós polimerei, melyekhez rendszerint egy
a molekulatömegnek megközelítőleg megfeleltethető számot
rendelnek.
Kémiai névalfa-Hidro-omega-hidroxipoli(oxi-1,2-etándiol)
ÖsszegképletHOCH2-(CH2-O-CH2)n-CH2OH
Átlagos molekulatömeg380-9000 D
TartalomPEG 400: Legalább 95% és legfeljebb 105%
PEG 3000: Legalább 90% és legfeljebb 110%
PEG 3350: Legalább 90% és legfeljebb 110%
PEG 4000: Legalább 90% és legfeljebb 110%
PEG 6000: Legalább 90% és legfeljebb 110%
PEG 8000: Legalább 87,5% és legfeljebb 112,5%
LeírásA PEG 400 egy áttetsző, viszkózus, színtelen vagy csaknem színtelen
higroszkopikus folyadék.
A PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 és PEG 8000 fehér vagy csaknem fehér szilárd anyagok, viaszos vagy paraffinhoz hasonló
megjelenéssel.
Azonosítás
OlvadáspontPEG 400: 4-8 °C
PEG 3000: 50-56 °C
PEG 3350: 53-57 °C
PEG 4000: 53-59 °C
PEG 6000:55-61 °C
PEG 8000: 55-62 °C
ViszkozitásPEG 400: 105-130 mPa.s 20 °C-on
PEG 3000: 75-100 mPa.s 20 °C-on
PEG 3350: 83-120 mPa.s 20 °C-on
PEG 4000: 110-170 mPa.s 20 °C-on
PEG 6000: 200-270 mPa.s 20 °C-on
PEG 8000: 260-510 mPa.s 20 °C-on
A 400-nál nagyobb átlagos molekulatömegű polietilén-glikolok
esetében a viszkozitás az adott anyag 50 (m/m) %-os vizes oldata
alapján kerül meghatározásra.
OldhatóságA PEG 400 vízzel elegyíthető, nagyon jól oldódik acetonban,
alkoholban és metilén-kloridban, gyakorlatilag oldhatatlan zsíros és
ásványi olajokban
A PEG 3000 és a PEG 3350: nagyon jól oldódik vízben és
metilén-kloridban, kismértékben oldódik alkoholban, gyakorlatilag
oldhatatlan zsíros és ásványi olajokban
A PEG 4000, PEG 6000 és PEG 8000: nagyon jól oldódik vízben és
metilén-kloridban, gyakorlatilag oldhatatlan alkoholban, valamint
zsíros és ásványi olajokban.
Tisztaság
Savasság vagy lúgosságFeloldunk 0,5 g mintát 50 ml széndioxid-mentes vízben, és
hozzáadunk 0,15 ml brómtimolkék-oldatot. Az oldat színe sárga
vagy zöld. Az indikátor színének kékre változtatásához legfeljebb
0,1 ml 0,1 M nátrium-hidroxidra van szükség.
Hidroxil számPEG 400: 264-300
PEG 3000: 34-42
PEG 3350: 30-38
PEG 4000: 25-32
PEG 6000: 16-22
PEG 8000: 12-16
SzulfáthamuLegfeljebb 0,2%
1,4-dioxánLegfeljebb 10 mg/kg
Etilén-oxidLegfeljebb 0,2 mg/kg
Etilén-glikol és dietilén-glikolÖsszesen legfeljebb 0,25% (m/m) külön-külön vagy együttesen
ÓlomLegfeljebb 1 mg/kg"

4. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez

1. Az R. 14. melléklete B részének II. pontjában szereplő táblázat a következő sorral egészül ki:

"Dimetil-éterZsírtalanított állatifehérje-termékek készítése0,009 mg/kg a zsírtalanított
fehérjetermékben"

2. Az R. 14. melléklete B részének III. pontjában szereplő táblázat a következő sorokkal egészül ki:

"Metanol1,5 mg/kg
Propán-2-ol1 mg/kg"

Tartalomjegyzék