77/2011. (VIII. 3.) VM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában foglalt felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § c) és d) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"6. az Európai Parlament és a Tanács 95/2/EK irányelve (1995. február 20.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról, valamint az azt módosító 96/85/EK, 98/72/EK, 2001/5/EK, 2003/52/EK, 2003/114/EK, 2006/52/EK irányelvei, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/69/EU irányelve;"
(2) Az R. 3. § 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"8. a Bizottság 2008/128/EK irányelve (2008. december 22.) az élelmiszerekben használható színezékek különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat), valamint az ezt módosító, a Bizottság 2011/3/EU irányelve;"
(3) Az R. 3. § 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"9. a Bizottság 2008/84/EK irányelve (2008. augusztus 27.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat), valamint az azt módosító 2009/10/EK irányelve, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/67/EU irányelve;"
(4) Az R. 3. § 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"17. az Európai Parlament és a Tanács 2009/32/EK irányelve (2009. április 23.) az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről, valamint az ezt módosító, a Bizottság 2010/59/EU irányelve;"
2. § (1) Az R. 5. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
(2) Az R. 7. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.
(3) Az R. 8. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.
(4) Az R. 14. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.
3. § Hatályát veszti az R.
a) 1. § (2) bekezdésének 25., 26. és 27. pontja,
b) 3. §-ának 27., 28. és 32. pontja,
c) 27-29. melléklete.
4. § (1) Ez a rendelet - a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltéréssel - a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) Az 1. § (1), (3) és (4) bekezdése, 2. § (1 )-(3) bekezdése, valamint az 1-3. melléklet 2011. szeptember 1-jén lép hatályba.
(3) A 2. § (4) bekezdése és a 4. melléklet 2011. szeptember 15-én lép hatályba.
(4) Ez a rendelet 2011. szeptember 16-án hatályát veszti.
5. § (1) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 2010/59/EU irányelve (2010. augusztus 26.) az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2009/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról;
b) a Bizottság 2010/67/EU irányelve (2010. október 20.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 2008/84/EK irányelv módosításáról;
c) a Bizottság 2010/69/EU irányelve (2010. október 22.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 95/2/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv mellékleteinek módosításáról;
d) a Bizottság 2011/3/EU irányelve (2011. január 17.) az élelmiszerekben használható színezékek különleges tisztasági követelményeiről.
(2) Ez a rendelet a Bizottság 2011. január 14-i, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EK rendeletének végrehajtását szolgálja.
Dr. Fazekas Sándor s. k.,
vidékfejlesztési miniszter
1. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez
1. Az R. 5. melléklete C részének az "Előrecsomagolt friss, darált húsok" rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:
[Élelmiszer | Adalékanyag | Maximális szint] | |
"Előrecsomagolt, friss, darált | E 261 | kálium-acetát | quantum satis" |
húsok | |||
E 262i | nátrium-acetát | ||
E 262ii | nátrium-hidrogén-acetát | ||
E 300 | aszkorbinsav | ||
E 301 | nátrium-aszkorbát | ||
E 302 | kalcium-aszkorbát | ||
E 325 | nátrium-laktát | ||
E 326 | kálium-laktát | ||
E 330 | citromsav | ||
E 331 | nátrium-citrátok | ||
E 332 | kálium-citrátok | ||
E 333 | kalcium-citrátok |
2. Az R. 5. mellékletének C része a következő rendelkezéssel egészül ki:
[Élelmiszer | Adalékanyag | Maximális szint] | |
"Ízesítetlen, erjesztett, élő | E 406 | agar | quantum satis" |
mikroflórájú tejtermékek és | |||
helyettesítő termékek | |||
kevesebb mint | |||
20% zsírtartalommal | |||
E 407 | karragén (gyöngyzuzmó) | ||
E 410 | szentjánoskenyérmag-liszt | ||
E 412 | guargumi (guargyanta) | ||
E 415 | xantángumi (xantángyanta) | ||
E 440 | pektinek | ||
E 460 | cellulóz | ||
E 466 | karboxi-metil-cellulóz | ||
E 471 | zsírsavak mono- és digliceridjei | ||
E 1404 | oxidált keményítő | ||
E 1410 | monokeményítő-foszfát | ||
E 1412 | dikeményítő-foszfát | ||
E 1413 | foszforilezett | ||
dikeményítő-foszfát | |||
E 1414 | acetilezett dikeményítő-foszfát | ||
E 1420 | acetilezett keményítő | ||
E 1422 | acetilezett dikeményítő-adipát | ||
E 1440 | hidroxil-propil-keményítő |
[Élelmiszer | Adalékanyag | Maximális szint] | |
E 1442 | hidroxil-propil-dikeményítő- foszfát | ||
E 1450 | keményítő-nátrium-oktenil szukcinát | ||
E 1451 | acetilezett oxidált keményítő |
3. Az R. 5. melléklet D része I. pontjának második táblázata a következő rendelkezéssel egészül ki:
[Élelmiszer | Maximális szint, mg/kg vagy mg/l | |||||
SA | BA | PHB | SA+BA | SA+PHB | SA+BA+PHB] | |
"Algaalapú, halanalógok | 1000 | 500 | ||||
0,5%-nál több hozzáadott erjeszthető cukrokat és/vagy gyümölcslevet vagy gyümölcs-sűrítményt tartalmazó hordós sör | 200 | 200 | 400 | |||
Hámozatlan friss citrus gyümölcsök (csak felületi kezelés) | 20 | |||||
A-vitamint, valamint A- és D-vitamin keverékét tartalmazó szilárd étrend-kiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet szerint | 1000 a fogyasz- tásra kész termé- kekben" |
4. Az R. 5. melléklet D része II. pontjának második táblázata a következő rendelkezéssel egészül ki:
[Élelmiszer | Maximális szint, mg/kg vagy mg/l, SO2-ben kifejezve] |
"Áfonya (csak Vaccinium corymbosum) | 10 |
Fahéj (csak Cinnamomum zeylanicum) | 150" |
5. Az R. 5. melléklet D része a III. pontjának az E 234 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 234 | nizin(1) | Búzadara- és tápióka-pudingok és hasonló termékek | 3 mg/kg |
Érlelt sajtok és ömlesztett sajtok | 12,5 mg/kg | ||
Clotted cream | 10 mg/kg | ||
Mascarpone | 10 mg/kg | ||
Pasztőrözött folyékony tojás (tojás-fehérje, tojássárgája vagy egész tojás) | 6,25 mg/l |
(1) Ezen anyag bizonyos sajtokban az érési folyamat következtében természetesen is jelen lehet."
6. Az R. 5. melléklet D része III. pontjának az E 242 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 242 | dimetil-dikarbonát | Alkoholmentes ízesített italok | 250 mg/l beadagolt |
mennyiség, maradék | |||
nem mutatható ki | |||
Alkoholmentes bor | |||
Folyékony teakon-centrátum |
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
Almabor, körtebor és gyümölcsborok | 250 mg/l beadagolt mennyiség, maradék nem mutatható ki" | ||
Csökkentett alkoholtartalmú bor | |||
Boralapú italok és az 1601/91/EGK rendeletben meghatározott termékek |
7. Az R. 5. melléklet D része III. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 392 | rozmaringkivonatok | Nem hőkezelt élelmiszerekhez használt növényi olajok (szűz olajok és olívaolajok kivételével) valamint zsírok, ha többszörösen telítetlen zsírsav tartalmuk a teljes zsírsav tartalom 15 tömegszázalékánál nagyobb | 30 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) Zsírtartalomra számítva |
Halolajok és alga-olajok | 50 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) Zsírtartalomra számítva | ||
Sertészsír, marha-, baromfi-, birka-, | |||
sertészsíradékok | |||
Zsírok és olajok hőkezelt élelmiszerek ipari | |||
előállításához | |||
Sütőolaj és sütőzsír, az olívaolaj és az | |||
olívapogácsaolaj kivételével | |||
Gabona-, burgonya- vagy keményítő alapú | |||
snackek | |||
Mártások | 100 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) Zsírtartalomra számítva | ||
Finom pékáruk | 200 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) Zsírtartalomra számítva | ||
A 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendeletben | 400 mg/kg | ||
meghatározott étrendkiegészítők | (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) |
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
Szárított burgonya | 200 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) | ||
Tojástermékek | |||
Rágógumi | |||
Tejpor italautomatához | 200 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) Zsírtartalomra számítva | ||
Fűszerek és ételízesítők | |||
Feldolgozott diófélék | |||
Leves- és erőlevesporok | 50 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) | ||
Szárított hús | 150 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) | ||
Hús- és haltermékek a szárított hús és | 150 mg/kg | ||
szárított kolbász kivételével | (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) Zsírtartalomra számítva | ||
Szárított kolbász | 100 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) | ||
Aromák | 1000 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) | ||
Tejpor fagylalt készítéséhez | 30 mg/kg (a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)" |
8. Az R. 5. melléklet E részének az E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 és E 452 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
A következő élelmiszerekben az E 338 foszforsav, az E 339, E 340, | |||
E 341, E 343, E 450, E 451, E 452 foszfátok, egyedileg vagy keverten | |||
használhatók (P2O5-ben kifejezve). | |||
"E 338 | foszforsav | Üdítőitalok | 700 mg/l |
Sterilezett és UHT-kezelt tej | 1 g/l | ||
Kandírozott gyümölcsök | 800 mg/kg | ||
Gyümölcs készítmények | 800 mg/kg | ||
E 339 | nátrium-foszfátok | Részlegesen dehidratált tej, 28% alatti | 1 g/kg |
szárazanyag-tartalommal | |||
a) nátrium- | Részlegesen dehidratált tej, 28% feletti | 1,5 g/kg | |
dihidrogén-foszfát | szárazanyag-tartalommal | ||
b) dinátrium- | Tejpor és sovány tejpor | 2,5 g/kg | |
hidrogén-foszfát | |||
c) trinátrium-foszfát | Pasztőrözött, sterilezett és UHT-kezelt tejszín | 5 g/kg | |
Tejszínhab és növényi zsíranalógok | 5 g/kg | ||
Nyers sajt (kivéve a Mozzarellát) | 2 g/kg | ||
E 340 | kálium-foszfátok | Ömlesztett sajtok és feldolgozott | 20 g/kg |
sajtanalógok | |||
a) kálium- | Húskészítmények | 5 g/kg | |
dihidrogén-foszfát | |||
b) dikálium- | Sportitalok és ásványi anyaggal dúsított | 0,5 g/l | |
hidrogén-foszfát | palackozott vizek | ||
c) trikálium-foszfát | Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) | GMP | |
ESZCSM rendelet szerint | |||
Só és sóhelyettesítők | 10 g/kg | ||
Növényifehérjeitalok | 20 g/l | ||
Tejsavófehérjét tartalmazó sportitalok | 4 g/kg | ||
E 341 | kalcium-foszfátok | Italfehérítők | 30 g/kg |
a) kalcium- | Italfehérítők árusító automatákhoz | 50 g/kg | |
hidrogén-foszfát | |||
b) dikalcium-foszfát | Fagyasztott állapotban fogyasztandó | 1 g/kg | |
készítmények (például fagylaltok, | |||
jégkrémek) | |||
c) trikalcium-foszfát | Desszertek | 3 g/kg | |
Desszertporok | 7 g/kg | ||
E 343 | magnézium- | Finom pékáruk, sütemények, tartós lisztes | 20 g/kg |
foszfátok | készítmények | ||
a) mono- | Liszt | 2,5 g/kg | |
magnézium-foszfát | |||
b) dimagnézium- | Liszt, sütéskész (sütőportartalmú) | 20 g/kg | |
foszfát | Soda bread | 20 g/kg | |
Tojáslé (fehérje, sárgája vagy egész) | 10 g/kg |
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
E 450 | difoszfátok | Mártások, szószok | 5 g/kg |
a) dinátrium-difoszfát | Levesek és erőleves, levesalapok | 3 g/kg | |
b) trinátrium- | Instant tea és instant | 2 g/l | |
difoszfát | gyógynövény-kivonatok, főzetek | ||
c) tetranátrium- | Rágógumi | GMP | |
difoszfát | |||
d) tetrakálium- | Szárított, porított élelmiszerek | 10 g/kg | |
difoszfát | |||
e) dikalcium-difoszfát | Tejalapú csokoládé és malátaitalok | 2 g/l | |
f) kalcium- | Szeszesitalok (kivéve a bort és a sört) | 1 g/l | |
dihidrogén-difoszfát | Reggeli-cereáliatermékek | 5 g/kg | |
Snackek | 5 g/kg | ||
E 451 | trifoszfátok | Surimi | 1 g/kg |
Hal- és rákkrémek | 5 g/kg | ||
a) pentanátrium- | Öntetek (palacsinta-szirupok, ízesített | 3 g/kg | |
trifoszfát | szörpök tejturmixokhoz és fagylaltokhoz; | ||
hasonló termékek) | |||
b) pentakálium- | Különleges táplálkozási célokra készített | 5 g/kg | |
trifoszfát | élelmiszerek | ||
Hús- és zöldségtermékek bevonatai | 4 g/kg | ||
E 452 | polifoszfátok | Cukorkák | 5 g/kg |
a) nátrium-polifoszfát | Porcukor | 10 g/kg | |
b) kálium-polifoszfát | Metélt tészták | 2 g/kg | |
c) nátrium- | Folyékony tészták | 12 g/kg | |
kalcium- polifoszfát | |||
d) kalcium-polifoszfát | Nyers halfilék, fagyasztva és gyorsfagyasztva | 5 g/kg | |
Nyers és feldolgozott, fagyasztott és | 5 g/kg | ||
gyorsfagyasztott csiga- és rák-termékek | |||
Feldolgozott burgonyatermékek (beleértve | 5 g/kg | ||
a fagyasztott, gyorsfagyasztott, hűtött vagy | |||
szárított termékeket) elősütött fagyasztott | |||
és mélyhűtött burgonya | |||
Kenhető zsírok a vaj kivételével | 5 g/kg | ||
Savanyú tejszínvaj | 2 g/kg | ||
Rákkonzervek | 1 g/kg | ||
Vízalapú emulziók sütőformák kenésére | 30 g/kg | ||
Kávé alapú italok automatákhoz | 2 g/kg | ||
Aromák | 40 g/kg" |
9. Az R. 5. mellékletének E része a következő E 427 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 427 | kassziagumi | Fagyasztott állapotban fogyasztandó készítmények (például fagylaltok, jégkrémek) | 2 500 mg/kg |
Fermentált tejtermékek a nem fermentált, ízesítetlen élő mikroflórájú tejtermékek kivételével | |||
Tejalapú desszertek és hasonló termékek | |||
Töltelék, öntet vagy bevonat finom pékárukhoz és desszertekhez | |||
Ömlesztett sajt | |||
Szószok és salátaöntetek | |||
Leves- és erőlevesporok | |||
Hőkezelt húskészítmények | 1 500 mg/kg" |
10. Az R. 5. melléklete E részének az E 901, E 902 és E 904 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
Aromák | 10 mg/kg | ||
"E 901 | fehér és sárga | Csak fényezőanyagként a következőkre: | GMP |
E 902 E 904 | méhviasz kandelillaviasz sellakk | - Édességek (beleértve a csokoládét) - Kisméretű finom pékáruk, sütemények, | |
tartós lisztes készítmények csokoládé- bevonattal - Snackek - Dió, mogyoró - Babkávé | |||
- Jégkrémet tartalmazó, előrecsomagolt | quantum satis | ||
ostyák (csak az E 901 esetében) | |||
Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) | GMP | ||
ESZCSM rendelet szerint | |||
Friss citrusgyümölcsök, dinnye, alma, körte, | GMP | ||
őszibarack és ananász (csak | |||
felületkezelésére) | |||
Aromák alkoholmentes ízesített italokban | 0,2 g/kg az ízesített | ||
(csak az E 901 esetében) | italokban" |
11. Az R. 5. mellékletének E része a következő E 961 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 961 | neotám | Vízalapú ízesített italok, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül | 2 mg/l ízfokozóként |
Tej- és tejszármazék-alapú, vagy gyümölcsléalapú italok, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül | 2 mg/l ízfokozóként | ||
"Snackek" meghatározott ízesítésű, közvetlenül fogyasztható, előre csomagolt, száraz, fűszeres, keményítőt tartalmazó termékek és bevonattal ellátott diófélék | 2 mg/kg ízfokozóként | ||
Keményítőalapú édesség, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül | 3 mg/kg ízfokozóként | ||
Leheletfrissítő cukorkák, hozzáadott cukor nélkül | 3 mg/kg ízfokozóként | ||
Erősen ízesített frissítő torokpasztillák, hozzáadott cukor nélkül | 3 mg/kg ízfokozóként | ||
Rágógumi, hozzáadott cukor nélkül | 3 mg/kg ízfokozóként | ||
Csökkentett energiatartalmú dzsem, zselé és gyümölcsíz | 2 mg/kg ízfokozóként | ||
Mártások | 2 mg/kg ízfokozóként | ||
Folyékony étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint | 2 mg/kg ízfokozóként | ||
Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint | 2 mg/kg ízfokozóként |
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
Vitamin- és/vagy ásványianyag-alapú, szirupszerű vagy nem rágótabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint | 2 mg/kg ízfokozóként" |
12. Az R. 5. mellékletének E része a következő E 1203 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 1203 | polivinil-alkohol | Kapszula és tabletta formájú | 18 g/kg" |
étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) | |||
ESZCSM rendelet meghatározása szerint |
13. Az R. 5. melléklete E részének az E 1505 adalékanyagra vonatkozó rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 1505 | trietil-citrát | Kapszula és tabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint. | 3,5 g/kg |
Szárított tojásfehérje | quantum satis" |
14. Az R. 5. mellékletének E része a következő E 1452 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 1521 | polietilén-glikol | Kapszula és tabletta formájú | 10 g/kg" |
étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) | |||
ESZCSM rendelet meghatározása szerint. |
15. Az R. 5. melléklete F részének a "polietilén-glikol 6000" adalékanyagra vonatkozó sora helyébe a következő rendelkezés lép:
[E szám | Név | Felhasználási korlátozások] |
"E 1521 | polietilén-glikol | édesítőszerek" |
16. Az R. 5. mellékletének G része III. pontja a következő E 920 adalékanyagra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki:
[E szám | Név | Élelmiszer | Maximális szint] |
"E 920 | L-cisztein | Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt kekszek | 1 g/kg" |
2. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez
Az R. 7. mellékletének az E 160d LIKOPIN adalékanyagra vonatkozó szövegrész helyébe a következő szöveg lép:
"E 160 D LIKOPIN | |
i. szintetikus likopin | |
Szinonimák | Kémiai szintézisből származó likopin |
Meghatározás | A szintetikus likopin a likopinok geometriai izomerjeinek elegye, előállítása pedig az élelmiszerekben használt más karotenoidok előállításához szokásosan használt szintetikus intermedierek Wittig-kondenzációjával történik. A szintetikus likopin főképp likopinok all-transz-izomerjéből, 5-cisz-izomerjéből és egyéb kisebb mennyiségben előforduló izomerekből áll. Az élelmiszerekbe szánt kereskedelmi likopinkészítmények étkezési olajokkal készült szuszpenziók vagy vízben diszpergálható, illetve oldható porok. |
Színindexszám | 75125 |
EINECS | 207-949-1 |
Kémiai név | FVF-karotin, all-transz-likopin, (all-E)-likopin, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil- dotriakonta-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén |
Összegképlet | C40H56 |
Molekulasúly | 536,85 |
Vizsgálat | Az összes likopin legalább 96%-a (az all-transz-likopin legalább 70%-a) E1 cm 1% 3 450, 465-475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta all-transz-likopinhoz) |
Leírás | Vörös színű kristályos por |
Azonosítás | |
Spektrofotometria | Hexánban oldva az adszorpció maximumértéke kb. 470 nm-en van |
Karotenoidok vizsgálata | A minta oldata acetonban a nátrium-nitrit 5%-os oldata és az 1N-os kénsav egymás utáni hozzáadását követően elveszíti a színét |
Oldhatóság | Vízben nem oldódik, kloroformban szabadon oldódik |
Az 1%-os oldat tulajdonságai | Az oldat tiszta, és intenzív narancsvörös színe van |
kloroformban | |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 0,5% (40 °C, 4 óra 20 Hgmm nyomáson) |
Apo-12'-likopenal | Legfeljebb 0,15% |
Trifenil-foszfin-oxid | Legfeljebb 0,01% |
Oldószermaradékok | Metanol legfeljebb 200 mg/kg Hexán, Propán-2-ol: külön-külön legfeljebb 10 mg/kg. Diklór-metán: legfeljebb 10 mg/kg (kizárólag kereskedelmi készítményekben) |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg |
ii. piros paradicsomból | |
Szinonimák | Natural Yellow 27 |
Meghatározás | A likopint a természetes piros paradicsomból (Lycopersicon esculentum L.) oldószeres extrakcióval, az oldószer eltávolítása után nyerik. Az extrakcióhoz csak a következő oldószereket lehet használni: szén-dioxid, etil-acetát, aceton, propán-2-ol, metanol, etanol és hexán. A paradicsom fő színanyaga a likopin; kisebb mennyiségben egyéb karotinoid-pigmenteket is tartalmazhat. Az egyéb színes pigmenteken kívül a termék a paradicsomban természetes módon előforduló olajokat, zsírokat, viaszokat és ízanyagokat is tartalmazhat. |
Színindexszám | 75125 |
EINECS | 207-949-1 |
Kémiai név | ΨΨ-karotin, all-transz-likopin, (all-E)-likopin, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil- dotriakonta-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén |
Összegképlet | C40H56 |
Molekulasúly | 536,85 |
Vizsgálat | E1 cm 1% 3 450, 465-475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta all-transz-likoponhoz) Az összes színezőanyag legalább 5%. |
Leírás | Sötétpiros színű, sűrű folyadék |
Azonosítás | |
Spektrofotometria | A maximuma hexánban mérve kb. 472 nm-en van |
Tisztaság | |
Oldószermaradékok | Propán-2-ol Hexán Aceton Etanol Metanol Etil-acetát Legfeljebb 50 mg/kg, összesen vagy külön-külön |
Szulfáthamu | Legfeljebb 1% |
Higany | Legfeljebb 1 mg/kg |
Kadmium | Legfeljebb 1 mg/kg |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg |
Ólom | Legfeljebb 2 mg/kg |
iii. Blakeslea trisporából származó | |
Szinonimák | Natural Yellow 27 |
Meghatározás | A Blakeslea trisporából származó likopint fungális biomasszából nyerik, és kristályosítással, valamint szűréssel tisztítják. Főképp likopinok all-transz-izomerjeiből áll. Kisebb mennyiségben egyéb karotinoidokat is tartalmaz. Előállításakor oldószereként kizárólag izopropanolt és izobutil-acetátot alkalmaznak. Az élelmiszerekbe szánt kereskedelmi likopinkészítmények étkezési olajokkal készült szuszpenziók vagy vízben diszpergálható, illetve oldható porok. |
Színindexszám | 75125 |
EINECS | 207-949-1 |
Kémiai név | Ψ, Ψ -karotin, all-transz-likopin, (all-E)-likopin, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil-dotriakonta- 2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaén |
Összegképlet | C40H56 |
Molekulasúly | 536,85 |
Vizsgálat | Az összes likopin legalább 95%-a és az összes színezőanyag all-transz-likopinjának legalább 90%-a E1 cm 1% 3 450, 465-475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta all-transz-likopinhoz) |
Leírás | Vörös színű kristályos por |
Azonosítás | |
Spektrofotometria | Hexánban oldva az adszorpció maximumértéke kb. 470 nm-en van |
Karotenoidok vizsgálata | A minta oldata acetonban a nátrium-nitrit 5%-os és a kénsav 1N-os oldatának egymás utáni hozzáadását követően elveszíti a színét |
Oldhatóság | Vízben nem oldódik, kloroformban szabadon oldódik |
Az 1%-os oldat tulajdonságai | Az oldat tiszta, és intenzív narancsvörös színe van |
kloroformban | |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 0,5% (40 °C, 4 óra 20 Hgmm nyomáson) |
Egyéb karotinoidok | Legfeljebb 5% |
Oldószermaradékok | Propán-2-ol: legfeljebb 0,1% Izobutil-acetát: legfeljebb 1,0% Diklór-metán: legfeljebb 10 mg/kg (kizárólag kereskedelmi készítményekben) |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,3% |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg" |
3. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez
1. Az R. 8. melléklete E 290 SZÉN-DIOXID szakaszának "Olaj" sora helyébe a következő rendelkezés lép:
"Olaj | Legfeljebb 5 mg/kg" |
2. Az R. 8. melléklete a következő E 392 ROZMARINGKIVONATOK szakasszal egészül ki:
"E 392 ROZMARINGKIVONATOK | |
Szinonima | Rozmaringlevél-kivonat (antioxidáns) |
Meghatározás | A rozmaringkivonatok számos összetevőt tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok triterpéneket és szerves oldószerből kivonható anyagokat is tartalmazhatnak, melyek pontos meghatározását a következő előírás tartalmazza. |
Einecs | 283-291-9 |
Kémiai név | Rozmaringkivonat (Rosmarinus officinalis) |
Leírás | A rozmaringlevél kivonat antioxidánst a Rosmarinus officinalis leveleiből vonják ki élelmiszerekhez engedélyezett oldószerekkel. A kivonatokat ezt követően színteleníthetik és szagtalaníthatják. A kivonatok standardizálhatók. |
Azonosítás | |
Antioxidáns referencia-vegyületek: | Karnozolsav (C20H28O4) és karnozol (C20H26O4) |
fenolos diterpének | (amelyek az összes fenolos diterpén legalább 90%-át teszik ki) |
Legfontosabb illékony referencia anyagok | Borneol, bornil-acetát, kámfor, 1,8-cineol, verbenon |
Sűrűség | >0.25 g/ml |
Oldhatóság | Vízben nem oldódik |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | 5% |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg |
Ólom | Legfeljebb 2 mg/kg |
1 - Szárított rozmaringlevélből acetonos extrakcióval előállított rozmaringkivonatok.
Leírás | A rozmaringkivonatokat szárított rozmaringlevélből acetonos |
extrakcióval, szűréssel, tisztítással és az oldószer elpárologtatásával | |
állítják elő, majd szárítással és szitálással egy finom port vagy | |
folyadékot nyernek. | |
Azonosítás | |
Antioxidáns referencia vegyület tartalom | ≥10% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban- kifejezve |
Antioxidáns/illóanyag aránya | (a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a) |
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)* | |
≥15 | |
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás - | |
tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke) | |
Oldószer maradék | Aceton legfeljebb 500 mg/kg |
2 - Szárított rozmaringlevélből szuperkritikus széndioxid-extrakcióval előállított rozmaringkivonatok.
Rozmaringkivonatot szárított rozmaringlevélből állítják elő, kis mennyiségű etanol hordozót tartalmazó szuperkritikus széndioxidos extrakció útján.
Azonosítás | |
Az antioxidáns referencia-vegyület tartalom | ≥13% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve |
Antioxidáns/illóanyag arány | (a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a) |
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)* | |
≥15 | |
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás - | |
tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke) | |
Oldószermaradék | Etanol: legfeljebb 2% |
3 - Szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból előállított rozmaringkivonatok
Rozmaringkivonatok, amelyeket szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból állítanak elő. A kivonatokat tovább tisztíthatják, például aktívszenes és/vagy molekuláris desztillációval. A kivonatok arra alkalmas és engedélyezett hordozókban szuszpendálhatók vagy porlasztva-száríthatók.
Azonosítás | |
Az antioxidáns referencia vegyület | ≥5% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve |
tartalom | |
Antioxidáns/illóanyag arány | (a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a) |
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)* | |
≥15 | |
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás - | |
tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke) | |
Oldószermaradék | Etanol: legfeljebb 500 mg/kg |
4 - Két lépéses, hexános és etanolos extrakcióval kinyert, színtelenített és szagtalanított rozmaringkivonatok.
Rozmaringkivonatok, amelyeket, szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból állítanak elő hexános extrakcióval. A kivonatot tovább tisztíthatják, például aktívszenes és/vagy molekuláris desztillációval. Arra megfelelő és engedélyezett hordozókba szuszpendált állapotban, vagy porlasztva-szárított formában lehetnek.
Azonosítás | |
Az antioxidáns referencia vegyület | ≥5% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve |
tartalom | |
Antioxidáns/illóanyag arány | (a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a) |
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)* | |
≥15 | |
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás - | |
tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke) | |
Oldószermaradék | Hexán: legfeljebb 25 mg/kg |
Etanol: legfeljebb 500 mg/kg" |
3. Az R. 8. melléklete E 426 SZÓJA-HEMICELLULÓZ szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:
"E426 SZOJA-HEMICELLULOZ | |
Szinonimák | |
Meghatározás | A szója-hemicellulóz finomított, vízben oldódó poliszacharid, melyet a természetes szójabab rostból nyernek forró vizes extrakcióval. Etano-lon kívül más szerves kicsapószer nem használható. |
Kémiai név | Vízben oldódó szója-poliszIcharidok. Vízben oldódó szójarost. |
Tartalom | Legalább 74% szénhidrát. |
Leírás | Szabadon ömlő, fehér vagy sárgásfehér por. |
Azonosítás | |
A. Oldhatóság | Forró és hideg vízben oldódik gélképződés nélkül. |
1%-os oldat pH-értéke | 5,5 ± 1,5 |
B. 10%-os oldat viszkozitása | Legfeljebb 200 mPa.s. |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 7% (105 °C, 4 óra). |
Fehérje | Legfeljebb 14%. |
Összes hamu | Legfeljebb 9,5% (600 °C, 4 óra). |
Arzén | Legfeljebb 2 mg/kg. |
Ólom | Legfeljebb 5 mg/kg. |
Higany | Legfeljebb 1 mg/kg. |
Kadmium | Legfeljebb 1 mg/kg. |
Normál csíraszám | Legfeljebb 3000 telepképző egység/gramm. |
Élesztő és penészgombák | Legfeljebb 100 telepképző egység/gramm. |
E. coli | Nincs jelen 10 g-ban. |
Etanol | Legfeljebb 2%" |
4. Az R. 8. melléklete a következő E 427 KASSZIA-GUMI szakasszal egészül ki:
"E 427 KASSZIA-GUMI | |
Szinonimák | |
Meghatározás | A kasszia-gumi a - 0,05%-nál kevesebb Cassia occidentalis-t tartalmazó - Cassia tora és Cassia obtusifoli (Leguminosae) magvak tisztított endospremájának őrleménye. Elsősorban nagy molekulatömegű, fő komponensként egymáshoz (1,6)-a-kötésekkel kapcsolódó (1,4)-p-D-mannopiranóz-egységeknek a-D-galaktopiranóz egységekkel alkotott lineáris láncából álló poliszacharidok alkotják. A mannózok galaktózokhoz viszonyított aránya 5:1. Az előállítás során a magvakat hántolják és termomechanikai kezeléssel csírátlanítják, majd megőrlik és megtisztítják az endospermát. Az őrölt endospermát izopropanolos extrakcióval tovább tisztítják. |
Tartalom | Legalább 75% galaktomannán |
Leírás | Halványsárgától piszkos-fehérig terjedő színű, szagtalan por. |
Azonosítás | |
Oldhatóság | Etanolban nem oldódik. Hideg vízben jól diszpergálódik, kolloid oldatot képezve. |
Gél-képződés boráttal | A minta vizes diszperziójához megfelelő nátrium-borát tesztoldatot (TS) adva a pH 9 fölé emelésekor gél képződik. |
Gélképződés xantán-gumival | Kimérünk a próbából 1,5 g-ot és 1,5 g xantán-gumit, majd összekeverjük. A keveréket gyors keverés mellett egy 400 ml-es főzőpohárban lévő 300 ml 80 °C-os vízhez adjuk. Addig keverjük, amíg a keverék fel nem oldódik, majd a feloldódást követően további harminc percen át keverjük (a hőmérsékletet 60 °C felett tartva a keverési művelet közben). Abbahagyjuk a keverést és hagyjuk a keveréket legalább 2 órán keresztül szobahőmérsékletre hűlni. Miután a hőmérséklet 40 °C alá süllyed, egy szilárd, viszkoelasztikus gél képződik; ilyen gél egy hasonló módon készített, 1%-os, kizárólag kasszia-gumiból vagy xantán-gumiból álló kontroll-oldatban nem képződik. |
Viszkozitás | Kevesebb mint 500 mPa.s (25 °C, 2 óra, 1%-os oldat), ami 200 000-300 000 D átlagos molekulatömegnek felel meg. |
Tisztaság | |
Savban oldhatatlan anyag | Legfeljebb 2,0% |
pH | 5,5-8 (1%-os vizes oldat) |
Nyers zsír | Legfeljebb 1% |
Fehérjék | Legfeljebb 7% |
Összes hamu | Legfeljebb 1,2% |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 12% (5 óra, 105 °C) |
Összes antrakinon | Legfeljebb 0,5 mg/kg (kimutatási határ) |
Oldószermaradékok | Legfeljebb 750 mg/kg izopropil-alkohol |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg |
Mikrobiológiai követelmények | |
Összes élőcsíra-szám | Legfeljebb 5000 telepképző egység/gramm |
Élesztők és penészgombák | Legfeljebb 100 telepképző egység/gramm |
Salmonella spp | Nincs jelen 25 g-ban |
E Coli | Nincs jelen 1 g-ban" |
5. Az R. 8. melléklete E 463 HIDROXIPROPIL-CELLULÓZ szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:
"E463 HIDROXIPROPIL-CELLULÓZ | |
Szinonimák | Cellulóz-hidroxipropil-éter |
Meghatározás | A hidroxipropil-cellulóz rostos növények természetes törzseiből közvetlenül nyert és hidroxipropilcsoportokkal részlegesen éterezett cellulóz. |
Kémiai név | A cellulóz hidroxipropilétere |
Összegképlet | A polimer szubsztituált anhidroglükózegységeket tartalmaz a következő általános képletnek megfelelően: |
C6H7O2 (OR1) (OR2) (OR3), ahol R1, R2, R3 a következők egyike lehet: - H - CH2CHOHCH3 | |
- CH2CHO(CH2CHOHCH3) CH3 | |
- CH2CHO[CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3]CH3 | |
Molekulatömeg | Körülbelül 30 000-től 1 000 000-ig. |
Tartalom | Legfeljebb 80,5% hidroxipropil-csoport (-OCH2CHOHCH3) tartalom, ami szárazanyagra számítva glukóz-anhidrid egységenként legfeljebb 4,6 hidroxipropil-csoporttal egyenértékű. |
Leírás | Enyhén higroszkópos, fehér vagy világossárgás, világosszürkés, szagtalan, íztelen granulált vagy rostos por. |
Azonosítás | |
A Oldhatóság | Vízben duzzadva tiszta vagy opalizáló, viszkózus, kolloidális oldatot képez. Oldódik etanolban. Nem oldódik éterben. |
B Gázkromatográfia | A szubsztituensek gázkromatográfiás meghatározása. |
Tisztaság | |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 10% (105 °C, 3 óra) |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,5%, 800±25 °C-on meghatározva |
Az 1%-os kolloidális oldat pH-ja | Legalább 5,0 és legfeljebb 8,0 |
Propilénklórhidrin | Legfeljebb 0,1 mg/kg |
Arzén | Legfeljebb 3 mg/kg |
Ólom | Legfeljebb 5 mg/kg |
Higany | Legfeljebb 1 mg/kg |
Kadmium | Legfeljebb 1 mg/kg |
Nehézfémek (ólomban kifejezve) | Legfeljebb 20 mg/kg" |
6. Az R. 8. melléklete E 949 hidrogén szakaszának helyébe a következő rendelkezés lép:
"E 949 HIDROGÉN | |
Meghatározás | |
Kémiai név | Hidrogén |
Einecs | 215-605-7 |
Összegképlet | H2 |
Molekulatömeg | 2 |
Tartalom | Legalább 99,9% |
Leírás | Színtelen, szagtalan, nagyon gyúlékony gáz. |
Tisztaság | |
Víz | Legfeljebb 0,005% (v/v). |
Oxigén | Legfeljebb 0,001% (v/v). |
Nitrogén | Legfeljebb 0,07% (v/v)." |
7. Az R. 8. melléklete a következő E 1203 POLI(VINIL-ALKOHOL) szakasszal egészül ki:
"E 1203 POLI(VINIL-ALKOHOL) | |
Szinonimák | Vinil-alkohol polimer, PVOH |
Leírás | A poli(vinil-alkohol) egy szintektikus gyanta, melyet a vinil-acetát polimerizációjával állítanak elő, majd az észtert alkáli katalizátor jelenlétében részlegesen hidrolizálják. A termék fizikai jellemzői a polimerizáció és a hidrolízis mértékétől függnek. |
Kémiai név | Eténol homopolimer |
Összegképlet | (C2H3OR)n ahol R = H vagy COCH3 |
Leírás | Íztelen, szagtalan, átlátszó, fehér vagy krémszínű szemcsés por. |
Azonosítás | |
Oldhatóság | Vízben oldódik; etanolban nehezen oldódik. |
Kicsapási reakció | Feloldunk 0,25 g mintát 5 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. Az oldathoz 10 ml etanolt hozzáadva egy fehér, zavaros vagy pelyhes csapadékot kapunk. |
Színreakció | Feloldunk 0,01 g mintát 100 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. Kék szín képződik, ha (5 ml oldathoz) egy csepp jód tesztoldatot (TS) és pár csepp bórsavas oldatot adunk. Feloldunk 0,5 g mintát 10 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. 5 ml oldathoz egy csepp jód TS-t adva sötétvörös szín képződik. |
Viszkozitás | 4,8-5,8 mPa.s (4%-os oldat 20 °C-on), ami 26 000-30 000 D átlagos molekulatömegnek felel meg. |
Tisztaság | |
Vízben oldhatatlan rész | Legfeljebb 0,1% |
Észter szám | 125 és 153 mg KOH/g között |
Hidrolízis mértéke | 86,5-89,0% |
Savfok | Legfeljebb 3,0 |
Oldószermaradékok | Legfeljebb 1,0% metanol, 1,0% metil-acetát |
pH | 5,0-6,5 (4%-os oldat) |
Szárítási veszteség | Legfeljebb 5,0% (105 °C, 3 óra) |
Izzítási maradék | Legfeljebb 1,0% |
Ólom | Legfeljebb 2,0 mg/kg" |
8. Az R. 8. melléklete a következő E 1521 POLIETILÉN-GLIKOLOK szakasszal egészül ki:
"E 1521 POLIETILÉN-GLIKOLOK | |
Szinonimák | PEG, makrogol, Polietilén-oxid |
Meghatározás | Etilén-oxid és víz addíciós polimerei, melyekhez rendszerint egy a molekulatömegnek megközelítőleg megfeleltethető számot rendelnek. |
Kémiai név | alfa-Hidro-omega-hidroxipoli(oxi-1,2-etándiol) |
Összegképlet | HOCH2-(CH2-O-CH2)n-CH2OH |
Átlagos molekulatömeg | 380-9000 D |
Tartalom | PEG 400: Legalább 95% és legfeljebb 105% PEG 3000: Legalább 90% és legfeljebb 110% PEG 3350: Legalább 90% és legfeljebb 110% PEG 4000: Legalább 90% és legfeljebb 110% PEG 6000: Legalább 90% és legfeljebb 110% PEG 8000: Legalább 87,5% és legfeljebb 112,5% |
Leírás | A PEG 400 egy áttetsző, viszkózus, színtelen vagy csaknem színtelen higroszkopikus folyadék. A PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 és PEG 8000 fehér vagy csaknem fehér szilárd anyagok, viaszos vagy paraffinhoz hasonló megjelenéssel. |
Azonosítás | |
Olvadáspont | PEG 400: 4-8 °C PEG 3000: 50-56 °C PEG 3350: 53-57 °C PEG 4000: 53-59 °C PEG 6000:55-61 °C PEG 8000: 55-62 °C |
Viszkozitás | PEG 400: 105-130 mPa.s 20 °C-on PEG 3000: 75-100 mPa.s 20 °C-on PEG 3350: 83-120 mPa.s 20 °C-on PEG 4000: 110-170 mPa.s 20 °C-on PEG 6000: 200-270 mPa.s 20 °C-on PEG 8000: 260-510 mPa.s 20 °C-on A 400-nál nagyobb átlagos molekulatömegű polietilén-glikolok esetében a viszkozitás az adott anyag 50 (m/m) %-os vizes oldata alapján kerül meghatározásra. |
Oldhatóság | A PEG 400 vízzel elegyíthető, nagyon jól oldódik acetonban, alkoholban és metilén-kloridban, gyakorlatilag oldhatatlan zsíros és ásványi olajokban A PEG 3000 és a PEG 3350: nagyon jól oldódik vízben és metilén-kloridban, kismértékben oldódik alkoholban, gyakorlatilag oldhatatlan zsíros és ásványi olajokban A PEG 4000, PEG 6000 és PEG 8000: nagyon jól oldódik vízben és metilén-kloridban, gyakorlatilag oldhatatlan alkoholban, valamint zsíros és ásványi olajokban. |
Tisztaság | |
Savasság vagy lúgosság | Feloldunk 0,5 g mintát 50 ml széndioxid-mentes vízben, és hozzáadunk 0,15 ml brómtimolkék-oldatot. Az oldat színe sárga vagy zöld. Az indikátor színének kékre változtatásához legfeljebb 0,1 ml 0,1 M nátrium-hidroxidra van szükség. |
Hidroxil szám | PEG 400: 264-300 PEG 3000: 34-42 PEG 3350: 30-38 PEG 4000: 25-32 PEG 6000: 16-22 PEG 8000: 12-16 |
Szulfáthamu | Legfeljebb 0,2% |
1,4-dioxán | Legfeljebb 10 mg/kg |
Etilén-oxid | Legfeljebb 0,2 mg/kg |
Etilén-glikol és dietilén-glikol | Összesen legfeljebb 0,25% (m/m) külön-külön vagy együttesen |
Ólom | Legfeljebb 1 mg/kg" |
4. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez
1. Az R. 14. melléklete B részének II. pontjában szereplő táblázat a következő sorral egészül ki:
"Dimetil-éter | Zsírtalanított állatifehérje-termékek készítése | 0,009 mg/kg a zsírtalanított |
fehérjetermékben" |
2. Az R. 14. melléklete B részének III. pontjában szereplő táblázat a következő sorokkal egészül ki:
"Metanol | 1,5 mg/kg |
Propán-2-ol | 1 mg/kg" |